Rogério Bicudo

Rogério Bicudo’s SAMBANOVO 15 november 2015 | 16:00 uur

Op zondagmiddag 15 november fêteren wij u op een subtropisch feestje met SAMBANOVO! De braziliaanse gitarist/zanger Rogério Bicudo presenteert dan een ware reis door het muzikale landschap van Brazilië met een elegante mix van Bossa Nova, Samba en Choro, in een fris jasje gestoken en op meesterlijke wijze vertolkt.

Bicudo begon op zesjarige leeftijd zijn gitaarstudie. Al op zijn twaalfde trad hij professioneel op. De ‘Choro’ -een virtuoze Braziliaanse stijl, geïnspireerd op het Europese klassieke repertoire- stal zijn hart. Hij studeerde gitaar aan het Escola de Música Villa–Lobos in Rio en later bij meester gitarist Odair Assad. In 1982 vertrok hij naar Madrid voor een klassieke studie aan het Real Conservatório de Madrid. In de periode daarna legde hij zich verder toe op de uitvoering van de traditionele Choro en het componeren. Bicudo woont en werkt momenteel in Amsterdam en Rio de Janeiro.

Bicudo bracht in 2012 ‘SAMBANOVO’ -zijn succesvolste album tot nu- uit. De eigen composities zijn gebaseerd op poëtische teksten van zijn vriend schrijver/dichter/kunstenaar Renato Fialho. De bijdragen van onder anderen zangeres Lilian Vieira (Zuco 106) en drummer Marcio Bahia (Hermeto Pascoal) maakten dit in Rio de Janeiro opgenomen album tot een geslaagd, opvallend product dat in brede kringen zeer enthousiast is ontvangen.

In zijn groep SAMBANOVO werkt Bicudo samen met een u welbekende, geweldige ritmesectie. Pianist Karel Boehlee -bekend van zijn jarenlange samenwerking met Toots Thielemans en Toon Roos- geeft Bicudo het juiste harmonische tegenwicht met zijn intelligente en immer bedachtzame begeleiding. Bassist Theo de Jong en drummer Franc auf dem Brinke zorgen op meesterlijke wijze voor het Braziliaanse briesje!

Bicudo’s SAMBANOVO bestaat uit:
Rogério Bicudo (gitaar/vocals)
Karel Boehlee (piano/keys)
Theo de Jong (bas)
Franc auf dem Brinke (drums/percussion).

Press quotes
“Uit Amsterdam komt de ziel van de Braziliaanse Muziek”
(Ineke Holtwijk-Volkskrant)

“ Braziliaanse Kamerjazz van de bovenste plank”
“…De gitarist opende het concert in zijn eentje. Zo kon hij de hele avond vol spelen. Door de innerlijke swing die uit zijn spannende muziek vloeide, moest je wel bewegen.”
“ De muziek veerde en zweefde. Dit is Braziliaanse muziek waarvan je altijd chronisch te kort in huis hebt. Wat een geluk dat er concerten als deze zijn.”
(Hessel Fluitman-Friesch Dagblad)

 “…Bicudo speelt gitaar, waarin hij een meester is, en zingt. Hij zingt sonoor en bescheiden, in de traditie van de grote Braziliaanse klassieken zoals Chico Buarque of Paulinho da Viola, andere beroemde zingende gitaarspelers. Bicudo’s ietwat schorre stem intrigeert…”
(Ineke Holtwijk)

luisteren: Amsterdam World Sessie
lezen: 
Radio 6