Martijn van Iterson Quartet | 18JAN15

MartijnvanIterson2007_nsjMartijn van Iterson (Leiden, 11 juli 1970), wordt algemeen beschouwd als één van de allerbeste hedendaagse gitaristen die we in Nederland kennen.
Op negenjarige leeftijd kreeg hij tot en met zijn vijftiende van Lex Hakker privéles en op twaalfjarige leeftijd begon hij zich te interesseren voor jazzmuziek.
Vanaf 1988 kreeg hij o.a. les van zijn mentor en grote voorbeeld, de legendarische Wim Overgauw op het toenmalige Hilversumse Conservatorium waar hij in 1993 cum laude afstudeerde.

In 1989 was hij  één van de drie finalisten van de ‘Pall Mall Swing Award’ en in 1990 is hij eindfinalist van de Avro cultuurprijs ‘De Belofte’.
Vanaf 1994 is Martijn verbonden als docent aan het Amsterdams Conservatorium en inmiddels ook aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.
Ook in 1994 wint hij zowel de ‘Heineken Crossover Award’ als NCRV’s ‘Popslag’ als lid van de formatie’ All The King’s Men’.
In 1996 maakte hij opnames met onder andere gitarist Mike Stern en tijdens een project van bassist Stefan Lievestro werkte hij samen met drummer Gary Novak (Chick Corea) en pianist Thierry Eliez (Dee Dee Bridgewater).
In 1998 brengt hij zijn eerste album uit als leider getiteld ‘It’s Happening’ waaraan oa. Toon Roos, Theo de Jong, Peter Tiehuis, Michel van Schie en Karel Boehlee meewerkten en pas later in 2004 volgt het album ‘The Whole Bunch’ met het huidige Martijn van Iterson Quartet.

Uit handen van Pat Metheny ontving Martijn in 2004 op het North Sea Jazz Festival de prestigieuze ‘Bird Award’,nu de Paul Acket prijs, in de categorie ‘Artist Deserving Wider Recognition’.
Het album ‘Streetwise’ wordt in 2006 uitgebracht.
In 2009 wint hij met het Ilja Reijngoud Quartet de “Edison Award” voor het album “The Shakespeare Album featuring Fay Claassen” n in datzelfde jaar wordt hij de vaste gitarist van het inmiddels vermaarde  ‘The Jazzorchestra Of The Concertgebouw’.
En tot slot wint hij  in 2012 de ‘Laren Jazz Award’.
Hij was lid van groepen als D-Code, Picks Might Fly en All the King’s Men.

Ondanks zijn grote bescheidenheid is hij als gitarist & muzikaal gezien een absolute grootheid.
Zijn groot talent en virtuose spel wordt door critici en uiteraard zijn vele fans in binnen- en buitenland al om geroemd.
Martijn speelde met de grote der aarden zoals dr. Lonnie Smith, Jim Hall, Lee Konitz, Toots Thielemans, Mike Stern, Randy Brecker, Piet Noordijk en Kurt Rosenwinkel en was hij al eerder enkele malen te gast in de Schoolstraat als side-man bij Peter Beets en Rita Reijs.

swarms_smallZijn allernieuwste album ‘Swarms’ uit 2014 wordt wederom gelauwerd en biedt hem een plek op de laatste editie van het North Sea Jazz Festival.
Wij vonden het daarom nu hoog tijd om deze geweldige gitarist zijn eigen podium in de Schoolstraat te geven met zijn quartet bestaande uit de aller beste jazz musici van Nederland.

Martijn van Iterson – gitaar
Karel Boehlee – piano & toetsen
Frans van Geest – contrabas
Martijn Vink – drums

http://www.martijnvaniterson.com

Voorprogramma i.s.m. Koninklijk Conservatorium Den Haag

Jazz Societeit Wassenaar is door haar kwalitatieve programmering en ideale concertomstandigheden een ideale partner voor het Koninklijk Conservatorium. U kunt de komende tijd dan ook enkele voorprogramma’s verwachten waarin de uitzonderlijkste jazztalenten van de School voor Jong Talent zich profileren.

Zondag 18 januari treden voor u op:
Olivier van Niekerk (gitaar, 12jr) & Sergio Abdoelrahman (piano, 12jr)-beiden winnaars van het Prinses Christina Concours 2014
Shariffa Kanbier (zang)
Joshua Becker (piano)
Tim Hennekes (drums, 17jr)-ook winnaar Prinses Christina Concours 2014

Dit alles onder leiding van ensembledocent, bassist en trompettist Niels Tausk

 

Martijn van Iterson Quartet – Swarms