JAZZ! meer begrijpen = meer horen…

Ruud Bergamin (foto: Paul Walten)JAZZ! MEER BEGRIJPEN > MEER HOREN

Cursus actief luisteren naar jazz te Wassenaar

Vorige seizoen heeft in Wassenaar een luistercursus jazz plaatsgevonden. Dit was zo’n succes dat we opnieuw, in regionaal verband, een cursus willen organiseren i.s.m. de Jazz Sociëteit Wassenaar. Er komen voorbeelden aan de orde die in de cursus van vorig seizoen niet zijn besproken. De nieuwe reeks is daardoor zowel aantrekkelijk voor oud-cursisten, als voor nieuwkomers.

Docent is de bekende jazzmusicus (saxofonist, componist, orkestleider, educator) Ruud Bergamin.

Luistercursussen en lezingen werden eerder door hem gegeven bij o.a. Rotterdam-Donner, North Sea Round Town, Lantaren/Venster, UJazz en BplusC Leiden. Er is een door Ruud vlot geschreven naslagboekje: “Jazztermen van A tot Z (€15,00). Informatie zie: www.ruudbergamin.com.

De cursus bestaat uit 5 bijeenkomsten, op de hierna te vermelden woensdagavonden, van 20 – 22 uur. De data zijn: 1 en 29 oktober; 12 en 26 november; 10 december 2014. Locatie is Graafstal Optiek, Langstraat 129-131 Wassenaar.

Het cursusgeld bedraagt € 85.

Het bijzondere van de cursus is dat deze thematisch is opgezet. Ook dit keer komen verschillende kenmerken van jazzmuziek aan de orde zoals de aard van het ritme, de melodie, de harmonie, de vorm, het samenspel en de functie van de instrumenten. Daarbij komen vragen aan de orde zoals: bestaat er een jazz harmonieleer? Wat is de

invloed van de blues? Wat ligt vast en wat wordt geïmproviseerd?

Alles gebeurt interactief met de cursisten en wordt geïllustreerd met film- en geluidsfragmenten. Ook speelt de docent voorbeelden op sax. De cursus gaat op laagdrempelige wijze in op enige muziektheorie. Hij is zowel geschikt voor hen die daarmee niet bekend zijn als voor hen die dat wel zijn en b.v. een instrument bespelen. Doordat andere voorbeelden aan de orde komen, is de nieuwe reeks zowel te volgen door hen die eerder deelnamen als door degenen die voor de eerste keer meedoen.

Aanmelden kan door een mail te sturen naar organisator Reinier Dozy (redozy at hotmail.com)