Jasper Blom

Jasper Blom (1965 ) geldt als een van de belangrijkste saxofonisten uit de Nederlandse jazzscene en een van de meest wendbare instrumentalisten van de BeNeLux.

Hij won met zijn eigen kwartet Supreme Headquarters in het Meervaart Jazzconcours en met Tony Overwaters Scapes de European Jazz Award.
Later zou hij deze prijs nog een keer winnen met zijn eigen groep Five Up High. In 1989 studeerde Jasper cum laude af aan het Rotterdams Conservatorium en vertrok hij voor een half jaar naar New York. Daar studeerde hij verder bij David Liebman en Bob Brookmeyer en nam hij tevens les bij Joe Lovano en Greg Osby.
Eenmaal terug in Nederland richtte hij een kwintet met drie blazers op; Zut Alors! (met oa Michael Moore).

Deze band trok veel aandacht met een overtuigende synthese tussen jazz en geimproviseerde muziek. Ook de CD werd zeer positief ontvangen en bovendien was Zut Alors! te zien in de NOS documentaire over de geschiedenis van de Nederlandse jazz.

In 1993 richtten Jasper Blom en drummer Joost Patocka de groep Five Up High op (met oa Benjamin Herman);
een jazzkwintet bestaande uit de top van het toenmalige jonge jazztalent in Nederland. De twee CDs van Five Up High waarvoor Jasper Blom het materiaal grotendeels zelf schreef, waren beiden een groot succes.
Sindsdien heeft Jasper Blom zich ontwikkeld tot de meest allround tenor solist van Nederland. De groepen en projecten waar hij een bijdrage aan heeft geleverd vormen een staalkaart van de Nederlandse jazz.

Momenteel is Jasper Blom op veel fronten actief.
Samen met gitarist Jesse van Ruller heeft hij een kwartet waarmee hij in maart 2010 zijn tweede CD ‘Dexterity’ heeft opgenomen.
Met Joris Roelofs heeft Jasper Blom een kwintet Ensemble á l’Improviste waarin geïmproviseerd wordt op klassieke muziek composities.
Met pianist Harmen Fraanje speelt hij regelmatig in verschillende bezettingen
Met Arnold Dooyeweerd en Flin van Hemmen heeft hij een vrij improvisatie trio.
Met pianist David Berkman samen leidt hij een Nederlands/Amerikaans kwartet “Dialect” .
Dit kwartet was onder andere te horen met Matt Wilson en Tom Rainey . Deze groep speelt zowel in Nederland als in de USA

Als componist is Jasper Blom tevens zeer actief.
Naast het feit dat zijn eigen projecten vaak voor een groot deel bestaan uit eigen muziek worden zijn composities ook steeds meer door andere musici uitgevoerd. In de jazzwereld hebben pianisten Rob van Kreefeld en Juraj Stanick met het Metropole Orkest stukken van Jasper Blom opgenomen en ook saxofonist Miguel Martinez nam in New York een compositie van hem op. In 2001 ontving Jasper Blom een compositie opdracht van het Amsterdams Fonds voor de Kunsten voor het stuk “Hossa, Hossa, Hossa” (over de Duitse Schlagerzanger Rex Gildo) dat werd uitgevoerd door het contemporaine pianoduo Post/Mulder en in 2002 ontving hij een compositie opdracht van de Stichting Jazz in Utrecht voor het project RED, YELLOW & BLUE EXTENDED.

In 2002 nam David Kweksilber in het kader van zijn “Young VIP” tournee Jasper Blom’s compositie “Goal” op in het repertoire van zijn groep Kwektet. In 2003 ontving hij de jaarlijks toegekende compositieprijs van het North Sea Jazz Festival en werd in het kader daarvan zijn muziek door een nieuwe versie van RED, YELLOW & BLUE EXTENDED ten gehore gebracht.
In 2006 kreeg hij de compositie opdracht van het Jazz International Rotterdam festival. Sindsdien worden Jasper Bloms compositie opdrachten regelmatig ondersteund door het fonds voor de podiumkunsten.

Jasper Blom wordt regelmatig door top ensembles als het Metropool Orkest en het Jazz Orkest van het Concertgebouw uitgenodigd voor studiosessies en concerten.

Verder speelt Jasper Blom als sideman in het Stefan Lievestro sextet en zijn kwartet Mona Lisa Overdrive, de David Kweksilber Big Band, Francien van Tuinens Tripod, het internationale octet van Florian Ross, het Spinifex ensemble, het kwintet van Pierre Courbois, in de Fernando Lameirinhas Band, in de Grote Brokken van Corrie van Binsbergen en vele andere ensembles.

Jasper Blom is als hoofdvakdocent jazzsaxofoon verbonden aan het conservatorium van Amsterdam