Franc auf dem Brinke presents The Steely Dan Session

Jazz Sociëteit Wassenaar sluit op 19 april een mooi seizoen af met topklasse muziek! Franc auf dem Brinke presenteert dan samen met Karel Boehlee een uniek concert rond de legendarische groep Steely Dan. De muziek van Donald Fagen en Walter Becker wordt uitgevoerd door een uitgebreide top-band met vocalist Baer Traa en als special guest saxofonist Toon Roos.

Steely Dan’s Donald Fagen en Walter Becker zijn wereldberoemd om hun muziek en de kwalitatief hoogwaardige albums die ze uitbrachten in de jaren ’70 en ‘80. Slechts vier jaar na hun debuutalbum ‘Can’t buy a thrill’ brachten ze het iconische ‘Aja’ (1977) uit. Ondanks de schitterende latere albums (waaronder ‘Gaucho’) wordt ‘Aja’ gezien als hun absolute meesterwerk. Louter hitsongs, ingespeeld door crème-de-la-crème studio musici van dat moment en zorgvuldig afgemixed, hetgeen in die tijd een enorme (analoge) klus was.

Steely Dan was geen echte groep; ze bestond slechts uit twee schichtige muzikanten en hun producer (Gary Katz). Toch waren alle jazz- en studio-musici er op gebrand om op één of meerdere Steely Dan nummers mee te spelen. De heren Fagen (zang en keyboards) en Becker (zang, gitaar en bas) lieten in hun studio dan ook de éne na de andere beroemdheid los op hun materiaal, maar ongeacht status, het ging uiteindelijk altijd om welke rhythmguitar, saxsolo, drum- of baspartij de sfeer van hun productie het beste weergaf.

Ze tourden weinig, in de VS alleen aan het begin van hun bestaan en nooit in Europa tot het millennium, vanwege ‘some bad experiences’. Hun album-productie was onvoorspelbaar, soms moest de fan jaren wachten op de volgende release. Ze gaven slechts sporadisch interviews en er was bijzonder weinig beeldmateriaal, waarmee een mystieke status werd opgebouwd vergelijkbaar met overleden sterren als Jimi Hendrix, Jim Morrison of John Lennon.

Op 19 april brengt oud-Wassenaarder en drummer Franc auf dem Brinke in samenwerking met pianist Karel Boehlee en een super line-up een aantal van Steely Dan’s beste werken, waaronder de hits ‘Babylon Sisters’, ‘Haitian Divorce’ en ‘Maxine’ (dat uitkwam op een solo-album van Donald Fagen).

Franc: ‘Ik kan me nog goed herinneren hoe ik op 15-jarige leeftijd in Wassenaar bij platenzaak Jane’s & John’s mijn eerste Steely Dan lp vond, ‘The Royal Scam’. Ik was meteen verkocht en ben nog altijd verknocht. Voor vele jazzmusici van mijn generatie staat Steely Dan voor het hoogst haalbare, namelijk popmuziek die in al haar muzikale finesse en intelligentie tegelijk jazz is en een groot publiek weet te bereiken. Geweldig om dat nu hier in Wassenaar live te kunnen brengen samen met de fantastische musici die ‘Ja!’ hebben gezegd!’

Line up:

Baer Traa – lead vocals
Simone Pormes – background vocals
Debbie Helaha – background vocals
Dedre Twiss – background vocals
Paul van der Feen – alto saxophone
Teus Nobel – trumpet
Thomas Bekhuis – guitar
Karel Boehlee – keyboards
Theo de Jong – bass
Franc auf dem Brinke – drums

Special guests:
Toon Roos – tenor saxophone

Hans Wijnbergen – sound engineer

BAER TRAA PERFORMING ‘MAXINE’

achtergrond_1600px