Cruise Control | 15 December 2013

De muziek van Cruise Control geeft een nieuwe kijk op de jazz van de late vijftiger en vroege zestiger jaren en laat horen dat die muziek nog springlevend is en inspireert tot spannende improvisaties. De band speelt veel composities van de bandleden en daarnaast werk van onder meer Thelonious Monk, Charles Mingus, Johna Coltrane en Horace Silver. Cruise Control is niet bang voor een vette groove van tijd tot tijd en de band heeft een voorkeur voor down to earth thema’s. De muziek blijkt een breed publiek aan te spreken, ook buiten “ingewijde” jazzkringen.

Cruise Control is op diverse locaties te horen geweest, zoals Round Town/North Sea Jazz, De Burcht Leiden, Hopper Antwerpen, Van Capellenhuis Capelle aan den IJssel, Kobalt Amsterdam, Down Under Wageningen, Jazzfestival Wijk Bij Duurstede, Roodnoot Utrecht, Miles Delft.

Sinds 2006 werkt de band samen met Galerie Kralingen (Rotterdam). De daar maandelijks plaatsvindende optredens worden gecombineerd met een andere kunstuiting, zoals een performance, het optreden van een beeldend kunstenaar, een film of een poëzie voordracht. Zo traden onder meer op: de dichters Manuel Kneepkens, Ruben van Gogh en Erwin Beijersbergen, de acteur Piet van der Pas, de beeldend kunstenaars Jan Wagner, Loes van der Holst, Lito van Reede, Bert Les, Thea van Doorn en Otto Haitsma. Cruise Control wordt soms uitgebreid met gastmusici. Als zodanig waren onder meer Ellister van der Molen, Koos van der Hout, Kurt Schwab, Daniel Follman, René ten Cate, Eric Heijnsdijk, Tjitze Vogel, Diana van der Bent, Akki Haak en nog vele anderen te gast.
Cruise Control verzorgt ook van tijd tot tijd educatieve concerten, waarbij uitleg wordt gegeven van de gespeelde muziek en de werkwijze van een jazz ensemble.
In 2003 bracht Cruise Control haar CD “Remembrance” uit, in 2006 volgde de CD “Easy Cooking”.
Ook de grote formatie Cruise Control Small Big Band bracht een CD uit: Live In GK (2010).

Ruud Bergamin – saxen
Bart Egeter – piano
Dan Simon – bas
Julius Schulz – drums

“Je waande je even in de hoogtijdagen van Blakeys hardbop bij dit concert van Cruise Control. (…) Het was aan hun geïnspireerde spel niet te merken dat slechts een handjevol mensen de weg naar dit podium hadden gevonden. (…) Maar Cruise Control wist niettemin wat hun te doen stond en gaven daar blijk van. (…) Als schatbewaarders van de jazztraditie werd op verantwoorde wijze, accuraat en bevlogen recht gedaan aan het idioom uit de vijftiger en zestiger jaren van de vorige eeuw. Dat klinkt ouderwetser dan het klonk. De musici stonden hun mannetje en met kennis van zaken werd er goed en enthousiast gemusiceerd. Egeter en Bergamin kwamen voor de dag met goed in het gehoor liggende eigen composities, die elke kwaliteitstoets konden doorstaan.”

Bart Egeter, Rotterdams pianist/componist/arrangeur, is bij insiders bekend om zijn verantwoorde vertolkingen van de muziek van Thelonious Monk. Zijn muzikale horizon reikt echter verder dan Monk, zoals ook in Cruise Control te beluisteren valt. Veel van de composities die Cruise Control speelt, zijn van zijn hand. Zie verder www.bartegeter.nl

Ruud Bergamin, saxofonist/componist/arrangeur, studeerde schoolmuziek aan het Rotterdams Conservatorium. Vele Rotterdamse jazzmuzikanten begonnen ooit in zijn workshops. Momenteel is hij actief als saxofonist in diverse formaties; als dirigent (enkele Big Bands), saxofoondocent en als workshopleider (workshops in Rotterdam en Utrecht). Hij verzorgt cursussen luisteren naar jazz, voor de geïnteresseerde leek. Zie verder www.ruudbergamin.com

Dan Simon, de in Delft wonende bassist uit Chicago USA, legt het energieke fundament van de muziek van Cruise Control. Hij speelt in diverse formaties en geeft muziekles aan de TU Delft.

Julius Schulz, studeerde slagwerk aan het Rotterdams Conservatorium, trad daarna op met vele formaties van big band tot combo. Hij heeft een eigen drumschool in Rotterdam. Zie verder http://www.drumschooljulius.nl

Graag verwelkomen wij u weer op zondag 20 oktober vanaf 14:30 uur.

De aanvang van het concert is 15:00 uur.
De toegangsprijs bedraagt €15 per persoon.