A Tribute to the Fusion Masters | 17 maart

Zondagmiddag 17 maart wordt een wel hele bijzonder middag in de Schoolstraat.
Oud Wassenaarder Franc Auf Dem Brinke neemt ons samen met zijn vrienden Toon Roos, Karel Boehlee en Theo de Jong mee naar de jaren zeventig voor een ’tribute to the fusion masters’.

Traditionele stromingen van o.a. jazz, blues & rock smolten samen tot een funky & groovy geheel en zo werd de jazz-rock of fusion van de jaren 70 geboren.
Het waren de jaren van de hippies, vrije gedachten en progressieve muziek. Jazz werd dansbaar en vooral hip.
Het betekende een nieuwe, invloedrijke periode en een belangrijke mijlpaal in de jazz geschiedenis.
De experimentele electronische klanken van Herbie Hancock & the Headhunters, Joe Zawinul, Jaco Pastorius & Wayne Shorter met hun Weather Report, The Crusaders en Steely Dan zorgden in die jaren voor een revolutionaire ommekeer van de  jazz muziek.

Ook voor Franc, Toon, Karel en Theo waren dit de jaren waarin ze hun eerste kennismaking hadden met de moderne jazz muziek.
En nog altijd vormt deze periode voor hen een stevig fundament voor de muziek die ze tot op de dag van vandaag graag spelen; funky, groovy en lyrische melodieën die het bijna onmogelijk maken om stil te blijven zitten!!
Hun roots én helden staan vandaag dan ook in het middelpunt van een muzikale ode.

Dus dat deze middag geschiedenis gaat schrijven in de analen van de Jazz Sociëteit Wassenaar staat voor ons bij voorbaat al vast.

aanvang 15:00 uur
toegang: €15,00

bezetting:
Franc auf dem Brinke [slagwerk] Toon Roos [tenor & sopraan saxofoon] Karel Boehlee [vleugel & synthesizer] Theo de Jong [bass] Lou Guldemond [slaggitaar]

Franc (’61) is drummer en oprichter van Drummers Initiative Amsterdam en Wassenaarder van geboorte. Hij geeft les in zijn eigen praktijk en aan de DJAM Institute for Jazz en was tot voor kort als docent verbonden aan het Prins Claus Conservatorium en de Universiteit van Amsterdam. Franc werkt o.a. met Deborah J. Carter, Toon Roos, Chris Hinze, Bart Lust en Benjamin Herman. Momenteel is Franc druk met TRUNK!, een nieuw, eigen project waarvan we ongetwijfeld komend seizoen meer gaan zien & horen.
Toon (’64) speelt sopraan en tenor saxofoon en wordt algemeen beschouwd als één van de belangrijkste Europese saxofonisten. Toon heeft zijn eigen stijl ontwikkeld door vanaf het begin verschillende muziekstijlen te spelen, van de big band swing tot bebop en hard bop, van bossa nova tot funk en fusion. Hij won op zijn 20ste al de Wessel Ilckenprijs en enkele jaren geleden de prestigieuze Bird Award. Hij speelde ondermeer samen met John Scofield, Joe Zawinul, Toots Thielemans en tourde met zijn groep in 2009 met Steely Dan langs de grote Europese podia. Zijn laatste album ‘Angel Dance’ nam hij op met Karel, Hein Van De Geyn en jazz legende Peter Erskine van de legendarische fusion group Weather Report.

Karel (’60) speelt piano en synthesizer. Al jaren is hij de vaste begeleider van ondermeer Jean ‘Toots’ Thielemans en Toon Roos. Hij wordt gezien als het best bewaarde geheim van de Nederlandse jazz scene en ver daarbuiten…
Zijn spel is verfijnd, ingetogen en delicaat. Dat maakt hem bij zijn vele collega’s zeer geliefd als begeleider. Daarnaast speelt hij regelmatig met Trijntje Oosterhuis, Gino Vanelli, Roberta Gambarini en Philip Catherine. Zijn laatste project met zangeres Simone Pormes en ondermeer Lodewijk van Gorp en Peter Tiehuis is met veel enthousiasme ontvangen.

Theo (’57) is een van de meest swingende bas gitaristen van ons land. Vooral het geniale spel van Jaco Pastorius heeft een grote invloed op de ontwikkeling van zijn eigen stijl. Theo is met recht een gepassioneerd ‘Jaco’ kenner.
Hij speelde onder andere met Toots Thielemans, Gino Vannelli, Philip Catherine, Ilse DeLange, Dee Dee Bridgewater en Ekseption. Momenteel tourt hij met zijn eigen project 3HandsClapping, het Anne Wolf Trio en Josée Koning.

Lou (’57) is gitarist met een ruime staat van dienst.
Zijn grote inspirator is Jan Akkerman en werd vooral beïnvloed door Lee Ritenour, Larry Carlton en Eric Gale, de grote fusion gitaristen van de zeventiger jaren. Hij werd in de Duin en Bollenstreek vooral bekend met de bands ‘First Love’ en ‘Bahama Bambu’. Door de jaren heen speelde hij zelf als sessie muzikant veel met Karel, Toon, Theo en Franc. Maar ook met The Sisters Sledge. Onlangs bracht Lou, bijgestaan door zijn muzikale vrienden, zijn cd ‘That’s It!’ uit.

Luister via Spotify;